Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Wydział Bietechnologii i Ogrodnictwa
Strona główna
Szklarnie doświadczalne

Adres: Al. 29 Listopada 54
31-425 Kraków

We wrześniu 1971 roku rektorem Wyższej Szkoły Rolniczej w Krakowie został profesor Tadeusz Wojtaszek. Dzięki jego staraniom Wydział przystąpił do budowy swojej bazy, na którą składały się między innymi szklarnie doświadczalne. Nowo zbudowany kompleks należał do najnowocześniejszych centrów badań w dziedzinie ogrodnictwa nie tylko w Polsce, ale także w Europie. Z upływem czasu zaszła potrzeba przebudowy i modernizacji szklarni, które to prace rozpoczęły się w 2002 roku. Zbudowano wówczas nowoczesny tunel foliowy z kontrolą klimatu, system dostarczania pożywki i urządzeniami sterującymi. Niektóre szklarnie zostały wyburzone, a w 2007 roku powstał nowoczesny i w bardzo wysokim stopniu zautomatyzowany szklarniowy kompleks badawczy.


Widok na szklarnie doświadczalne 1977 rok
(fot. S. Świętoń, Archiwum UR)
   
Obecny widok na kompleks szklarniowy
(fot. A. Kalisz)

Szklarnię tę zaprojektowano jako wielonawową halę, z układem konstrukcyjnym typu "Venlo", o powierzchni całkowitej ponad 1500 m2, powierzchni użytkowej ponad 1000 m2 i kubaturze ponad 9000 m3, podzieloną na odrębne kamery — pomieszczenia badawcze dla różnych użytkowników, obsługiwane komunikacyjnie poprzez korytarze wewnętrzne, dostępne zarówno z istniejącego, przeszklonego pawilonu łącznika, jak i bezpośrednio z terenu, przez drzwi zewnętrzne. Układ funkcjonalno-przestrzenny to 20 różnej wielkości boksów (kamer badawczych) oraz pomieszczenia techniczne.

Na wyposażeniu szklarni znajdują się przesuwne stoły parapetowe i rynny uprawowe, Dla każdego z pomieszczeń (kamer) badawczych zaprojektowano system nawadniania i fertygacji składający się ze zbiornika do gromadzenia wody technologicznej czystej, komputerowego miksera nawozowego, systemu rur rozprowadzających wodę lub pożywkę, zalewowy i kropelkowy system nawadniania uprawy, zraszający system nawadniania, zamgławiający system nawadniania niskociśnieniowego. W szklarniach funkcjonuje ponadto komputerowo wspomagany monitoring i sterowanie mikroklimatem w poszczególnych kamerach (ogrzewanie, wentylacja, doświetlanie, kurtyny cieniujące).

Wszystkie wejścia do projektowanej szklarni dydaktyczno-doświadczalnej przystosowano dla osób niepełnosprawnych projektując krótkie pochylnie.

Oprócz szeroko zakrojonej działalności badawczej w obiekcie szklarniowym odbywają się ćwiczenia dydaktyczne oraz praktyki studenckie.

Wybrane zdjęcia...


Lachenalia 'Namakwa'
(fot A. Kapczyńska)

Lachenalia 'Ronina'
(fot. A. Kapczyńska)

Lachenalia 'Ronina' i 'Rupert'
(fot A. Kapczyńska)
 

Lachenalia 'Rosabeth'
(fot. A. Kapczyńska)

Lachenalia 'Rupert'
(fot. A. Kapczyńska)

Rozsada pomidora na wełnie
(fot. I. Kowalska)
 

Kostka wełny z korzeniami pomidora
(fot. I. Kowalska)

Uprawa pomidora w szklarni
(fot. E. Kunicki)

Pomidor na podłożu kokosowym
(fot. I. Kowalska)
 

Pomidor na matach kokosowych
(fot. A. Ambroszczyk)

Uprawa papryki w szklarni
(fot. E. Kunicki)

Sałata uprawiana metodą CKP
(fot. I. Kowalska) (2)
 

Sałata w uprawie CKP
(fot. I. Kowalska)

Rozsady warzyw w szklarni
(fot. E. Kunicki)

Rozsady różnych gatunków warzyw
(fot. E. Kunicki)
 

Rozsada ogórka do sadzenia
(fot. E. Kunicki)

Rozsada beninkazy (dyni białej)
(fot. A. Kalisz)

Siewki tatsoi
(fot. A. Kalisz)
 

Rozsada selera korzeniowego
(fot. E. Kunicki)

Rozsada roszponki
(fot. E. Kunicki)

Rozsada kalafiora fioletowego
(fot. A. Kalisz)
 

Rozsada kalafiora romanesco
(fot. A. Kalisz)

Rozsada kapusty chińskiej
(fot. A. Kalisz)

Rozsada kapusty pekińskiej michihili
(fot. A. Kalisz)
 

Rozsada komatsuny
(fot. A. Kalisz)

Siewki fasoli
(fot. E. Kunicki)

Rozsada bobu
(fot. E. Kunicki)
 

Siewki oberżyny
(fot. E. Kunicki)

Rozsada bazylii
(fot. A. Kalisz)

Rozsada stewii
(fot. A. Kalisz)
 

Kwitnienie marchwi w szklarni
(fot. B. Jagosz)

Produkcja nasion buraka cwikłowego
(fot. B. Jagosz)

Zajęcia ze studentami
(fot. E. Kunicki)
 
 
Pikowanie rozsady warzyw
(fot. E. Kunicki)